Eusebiu Ștefănescu actorul si profesorul universitar și nu în ultimul rând, poetul, a plecat în neființă

Vizitând acum câteva săptămâni orașul Câmpina, un localnic, cunoscut de-al meu, un câmpinean, mi-a spus că și acum, ca și pe vremea lui Hașdeu, în oraș sunt mulți adepți ai spiritismului și că acesta se practică nu neapărat cu măsuța oui-ja ci, mai ales, cu ajutorul diverșilor mediumuri. Unii localnici și-au descoperit astfel de calități. Câmpina, pe măsura găzduirii celebrului castel construit de B.P.Hașdeu pentru spiritul fiicei sale Iulia Hașdeu, decedată la vârsta de 18 ani datorită tuberculozei, boală căreia pe vremea aceea nu i se cunoștea nici un remediu, a rămas cel mai important centru spiritist al României. Actorul Eusebiu Ștefănescu (Eusebiu înseamnă în limba gracă evlavios), pe vremea când avea 16 ani a asistat la o astfel de ședință de spiritism în casa din cartierul Câmpinița (unde trăiește mama sa, acum în vârstă de 92 ani, împreună cu una din surorile actorului) organizată de bunica sa, cu ajutorul unui medium, o tânără fată, pe vremea aceea de 14 ani, care se lăsase de învățătură și care era un medium de scriere, adică un medium care intră într-o stare de transă și scrie  prin dicteu automat ceea ce transmite spiritul. De obicei, bunica lui Eusebiu, la aceste ședințe de spiritism îl chema pe Trăienuș, unul dintre copii ei care murise la 16 ani, dar mama lui Eusebiu a chemat spiritul lui Eminescu mai mult ca să afle dacă fiul său Eusebiu v-a deveni poet pentru că acesta scria versuri mult apreciate de către familie și prieteni încă de la vârsa de 8 ani. Și spiritul lui Eminescu a transmis că v-a ajunge actor și a dictat, ca dovadă, prin scrisul acelei fete cu puțină învățătură de carte, o parte din poemul  Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie. Acea hârtie, scrisă de acel medium a fost păstrată mulți ani și când Eusebiu, devenit un actor cunoscut, a putut verifica la Academia Română că scrisul era identic cu cel al lui Eminescu, ultimul cuvânt, topindu-se nedeslușit, așa cum făcuse Eminescu.
Actorul Eusebiu Ștefănescu îl avusese, ca unul dintre cei mai buni prieteni pe poetul Nichita Stănescu. Amândoi erau atât de atașați de spiritul lui Eminescu încât păreau posedați de acesta. În ultimii ani ai vieții sale Nichita Stănescu vedea spiritul lui Eminescu și la una din aceste întâlniri a fost de față și Eusebiu, într-un loc din București unde locuise Eminescu.Trebuie spus că există o teorie care susține că spiritismul este dăunător în primul rând pentru mediumul care face posibilă contactarea și materializarea unui spirit decedat deoarece, mediumul oferă o parte din energia sa nervoasă spiritului pentru a se manifesta, această energie fiind greu recuperabilă, uneori niciodată recuperabilă.
Actorul Eusebiu Ștefănescu a fost cel mai mare recitator al poeziilor lui Eminescu, se spunea că prin gura lui recita chiar Eminescu, ceea ce nu ar putea fi departe de adevăr. A jucat în 38 filme artistice. A făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Național din București în piese precum Moartea unui comis voiajor, Tărâmul celălalt, Numele Trandafirului. A fost profesor universitar de actorie. Ne-a lăsat câteva cărți, Retorica limbajului scenic - Magul captiv, 2003, Magister vitae, sau magia oralității, 2006, cărți de referință pentru ce înseamnă arta dramatică, Arhivarul clipei, Editura Semn, 2009, o carte de memorialistică din lumea teatrului, cinematografiei și a scriitorilor români pe care i-a cunoscut, Glasul sângelui, EdituraTracus Arte, 2012, volum de versuri cu poezii scrise de actor dar și de fiul său, cu o ilustrație grafică realizată de nepoata sa, Preschimbarea la față, Editura Tracus Arte, 2012, volum de versuri. 




 


                                                   
                                                               

Un comentariu:

Scrieți comentariul aici