liceunet.ro învață elevii de liceu cum se redactează un text argumentativ



Numeroși elevi de liceu ne-au întrebat cum se realizează un text argumentativ. Le răspunde acestora Mihaela-Ioana Lada, specialista în limbă și literatură română a excelentului site liceunet.ro







Ajutor pentru Bacalaureat: Care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți pentru a rezolva de nota 10 subiectul II de la examen?

Subiectul al II-lea al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română presupune redactarea unui text argumentativ prin care care să susții sau să combați cu opinii personale și exemple un citat sau o anumită idee, care are la bază o anumită temă (iubirea, familia, banii, etc).
Pentru a nu întâmpina probleme atunci când vei întâlni o astfel de cerință îți facem câteva recomandări:
·      Asigură-te că ai respectat enunțul cerinței;
·      Verifică dacă textul prezintă o introducere, argumente și o concluzie;
·      Nu uita să susții argumentele cu exemple sau citate;
·      Dacă folosești citate, ai grijă ca acestea să fie exacte și nu uita să precizezi autorul;
·      Ține cont de conectorii specifici;
·       Asigură-te că nu ai un text nici mai lung, nici mai scurt decât a fost precizat în cerință.

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile noastre, însă mai multe detalii despre structura textului argumentativ vei găsi accesând Ghidul despre cum se scrie un text argumentativ.

Iată și un model de redactare corectă a cerinței de a scrie un text argumentativ despre impactul rețelelor de socializare asupra tinerilor, primită de elevii clasei a XI -a, profilul real, la simularea din anul 2014:

Consider că în ziua de azi tot mai mulți tineri optează pentru folosirea nenumăratelor rețele de socializare, deseori ajungând să-și petreacă timpul liber pe internet. Scopul inițial al rețelelor de socializare era să reunească oamenii care nu s-au văzut de mult, foști colegi de clasă, colegi de serviciu sau rude care stau departe. Cu timpul, acest scop a devenit secundar, iar socializarea online a dobândit o serie de aspecte negative.

În primul rând, rețelele de socializare au o influență negativă asupra tinerilor care sunt ușor de influențat. Pe principiul că nu tot ceea ce zboară se mănâncă, nu tot ceea ce se prezintă pe o rețea de socializare este adevărat, ci tinde să fie pictat în culori mai vesele decât acelea din realitate. Uneori, drumul către succes al unui coleg nu este atât de drept precum apare pe pagina lui virtuală, iar viața de vis a unei prietene frumoase nu înseamnă o călătorie fără piedici. Astfel, comparând viaţa lor cu viața prietenilor virtuali, tinerii pot deveni depresivi sau îṣi pot pierde încrederea în propriile forţe.

În al doilea rând, rețelele de socializare sunt un teren rodnic pentru cei care vor să sădească o idee și să o răspândească în toate direcţiile. Din păcate, acea idee poate fi una malefică, iar dispersarea ei poate avea consecinţe grave. De multe ori, tinerii sunt influențabili, iar o idee prezentată într-o anumită lumină poate apărea drept bună, îndreptând atenția acestora spre lucruri nefolositoare sau chiar periculoase.


În concluzie, rețelele de socializare au un impact îngrijorător asupra tinerilor. Pe de o parte, acestea prezintă tinerilor o lume virtuală care pare a fi ideală, ei având astfel tendința de a petrece mai mult timp pe internet. Pe de altă parte, rețele de socializare reprezintă și o sursă de confuzii, de raționamente proaste și de idei greșit interpretate, conducând la formarea unor curente nefavorabile umanității.”


                                                 Mihaela-Ioana Lada

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieți comentariul aici